Barátlakások


2009.01.07. 

Tihany. Régi nyaralások színhelye, Balaton, komp, kecskekörmök, Belső-tó, bencés apátság, no meg a mára már halott visszhang. Ennyi lenne? Azért vannak még ott kincsek, amiket nem becsülünk értékük szerint.

Már a tihanyi alapítólevélben is szerepeltek a barlanglakások, amiket az Óvár nevű hegy keleti oldalába vájtak. Ez a hegy vulkáni eredetű, bazalttufa, amit különösen könnyű megmunkálni. Úgy tartják, hogy a remetelakások ukrán földről származó XI. századi, bazilita szerzetesek munkái. De hogyan kerültek hazánkba görögkeleti szerzetesek? I. András királyunk telepítette be őket. S hogy miért pont őket? Valószínűleg felesége, Anasztázia kijevi nagyhercegnő hatására, aki egyébként Bölcs Jaroszlav leánya volt.

A remetetelep egyébként igen nagy cellacsoport volt, kialakítottak itt ebédlőt, kápolnát, lakócellákat, valamint temetkezési helyet is. Sajnos 1952-ben nagyobb sziklaomlás történt, a barátlakások nagy részét betemette. Ma már csak három lakás maradt úgy-ahogyan épségben.

Innen nem messze található még egy nevezetesség, Tihany egyetlen forrása, a Ciprián-forrás, amit korábban Orosz kútnak hívtak, a szerzetesek innen hordták a vizet.

2003-ban a Tihanyi félszigetet Európa Diplomával tüntette ki az Európa Tanács. Ezt a kitüntetést, ami egyben védettséget is jelent, olyan területek kaphatják meg, amelyek geológiailag, biológiailag, vagy tájképi sokféleségük miatt kiemelkedők. Igaz, hogy ez a cím elsősorban természeti értékek védelme iránti elkötelezettséget jelent, viszont mivel Közép-Európában ez az egyetlen fennmaradt remete telep, nem ártana több figyelmet fordítani erre is.

Az egész hely mesebelien vadregényes, főleg, ha nem turista szezonban látogatjuk meg, hanem például télen, amikor a hegy sejtelmes ködbe burkolózik és egy lélek sem jár erre a keskeny ösvényeken. A forrás halkan csobog, a borostyán mindent befut és az ódon sziklafalak között misztikus képzeteink támadnak arról, hogyan is élhették mindennapjaikat itt a szerzetesek, távol a város zajától.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Regisztráció / Bejelentkezés

Nyelv váltása