Véget ért a Reneszánsz Év – Gondold újra!


2009.02.06.  

2009. január 21-én hivatalosan is véget ért a Reneszánsz Év, ami tavaly kezdődött a Magyar Kultúra Napján, Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából.

A Reneszánsz Év (www.reneszanszev.hu) anyukája az Oktatási és Kulturális Minisztérium, apukája pedig a Hungarofest Kht., Reneszánsz Programiroda volt. A budai várban - hivatalos ünnepség keretében - zárták le a kulturális évadot szoboravatással. Bonfininek, Mátyás történetírójának korábban is állt ezen a helyen mellszobra, csak a II. világháborúban elpusztult, s most rekonstruálták egy olasz másolat alapján. Megtudhattuk, hogy az évad közel ezer programján több mint három millióan vettek részt, a rendezvények több száz helyszínen zajlottak országszerte. Számos múzeum, kiállító terem, galéria kapcsolódott be a programsorozatba. Csak hogy lássuk, milyen széles volt a paletta - a teljesség igénye nélkül - néhány esemény: fotókiállítások, koncertek, játszóházak, konferenciák, fesztiválok, pályázatok (köztük képregény pályázat Mátyás, a király címmel, www.matyaskepregeny.hu), vetélkedők, történelmi kalandjátékok (www.leona.hu), stb. Több kiállítás egyébként még a programsorozat hivatalos zárása után is megtekinthető, mint például a Reneszánsz utak – virtuális találkozások című tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Emellett virtuálisan is igyekeztek minél többeket megszólítani, erre volt jó többek között a reneszánsz iwiw (www.reneszansziwiw.hu). Ezt a „koppintást” véletlenül jó „találmánynak” tartom, nemcsak a kor kapcsolati hálóját tudjuk böngészgetni az oldalon, de városokat, helyszíneket, műalkotásokat is megismerhetünk. Összefüggéseiben, keresztmetszetileg segít átlátni a korszakot nem csak történetileg, hanem kulturálisan is. Épp azt a foltot fedi le, amit a középiskolában növesztenek a gyerek fejébe. (Egyébként az oldal még most is bővül, folyamatosan küldhetjük a meghívandókra tett javaslatainkat.) Mi is volt a célja az egésszel a kormányzatnak? A „Gondold Újra!” jelmondatba próbálták az egész esszenciáját besűríteni, azaz, hogy gondoljuk át a hagyományokhoz való kötődésünket, s ennek tükrében határozzuk meg a kultúrához való viszonyunkat a jelenben, s ezáltal egyben saját magunkat is. Mindezzel sugallják azokat a tulajdonságokat, amelyeknek korunkban is értéket kellene képviselniük; a humanizmus nyitottságát, tudásszomját, a reneszánsz ember sokoldalúságát. Azt hiszem, napjainkban ezt úgy hívják - nem éppen magyar kifejezéssel -, hogy multikulturalizmus, kozmopolitanizmus, s az ilyen ember pedig nyitott, befogadó, kreatív és egyben proaktív. Azt szeretnék, hogy mi is ilyenek legyünk...

Lássuk, hogy kulturális szempontból mik a kilátások a jövőre nézve kormányzati szinten? Idén elkezdődött a new yorki és washingtoni magyar évad. Igaz - több amerikai újságcikk szerint - ennek már most sem túl pozitív a felhangja az amerikai magyarok körében, ugyanis azt gondolják, hogy a tárca mit sem törődve a kint élő magyarok igényével, rengeteg pénzből „látvány-évet” rendez, ahol például a hagyományos magyar kultúra nincs is jelen, leginkább a kortárs tendenciákra koncentrálnak. És még nincs vége; a kulturális tárca 2011-re Liszt Ferenc évet is tervez.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Regisztráció / Bejelentkezés

Nyelv váltása