Másodszor is Budapesti Mangalica Fesztivál


2009.12.15. 

Második éve rendezik meg a Városligetben, a Vajdahunyad várában a Mangalica fesztivált. Idén már nagyobb szabású volt, mint tavaly és bár nem volt éppen meleg, a látogatókat ez nem tartotta vissza semmitől.

A mangalica régi magyar zsírsertés. A nem éppen vékony zsírréteg alatt - ugyanis vágósúlyának kétharmada háj, zsír és szalonna - vitaminban és ásványi anyagokban sokkal gazdagabb húst találunk, mint a hússertés esetében. Rövid, göndör szőre van és több színű fajtája; a szőke és vörös (vagy rőtes) a leggyakoribb, valamint a fecskehasú és a fekete – viszont ez utóbbi tudomásom szerint mára már sajnos kipusztult. A mangalica takarmányban sokat nem válogat és különösen ellenálló fajta, ezért is volt nagyon népszerű egy ideig, később a kihalás fenyegette, mígnem 2004-ben az Országgyűlés nem nyilvánította védett nemzeti kinccsé. Ez azt jelenti, hogy a tenyésztését és az állomány fenntartását az állam segíti, támogatja, mivel szerintük nemzeti identitásunk megőrzéséhez ezek a göndör szőrűek is hozzájárulnak.

Egyszóval azóta nagy becsben tartjuk őket. Olyannyira nagy becsben, hogy tavaly először Budapesti Mangalica Fesztivált rendeztek. Elég sikeres volt, ugyanis idén (február 6-8.) másodszor is megrendezték. Látogatók részére ingyenes volt a belépés, csak az árusoknak kellett helypénzt fizetniük. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum is bekapcsolódott a rendezvénybe; időszaki kiállítást szervezett a mangalica kultúrtörténetéről, tenyésztéséről és hasznosításáról. Emellett zsűrizett kézművesek árulták portékáikat, gyermek játszóház működött, színpadi programok voltak népzenével és persze kihagyhatatlan az efféle gasztronómiai programokon a főzőverseny is. Ezen bárki indulhatott, aki befizette a nevezési díjat akár egyénileg, akár csapatban. Cél, hogy minél finomabb és minél egyedibb recept alapján készült mangalica ételt készítsenek. Volt sajtótájékoztató persze, meg hivatalos megnyitó is, de az egész leginkább a nagy eszem-iszomról szólt.

Tenyésztők és különféle mangalica termékforgalmazó cégek is képviseltették magukat, de kapható volt házi lekvár, szörp, aszalt gyümölcsök és olajos magvak, sőt még gyermekkönyvek is. A Szamárfül Kiadónál megjelent könyveit Nagy Bandó András dedikálta, de ott volt lánya, Nagy Natália is. Nekik egyéb szerepük is volt a fesztiválon; zsűritagok voltak a főzőversenyen több hazai hírességgel együtt, mint például Szőke András és Badár Sándor. Vásárolhattunk rétest, dödöllét, tócsnit, kemencés lángost, sört, bort, pálinkát, és no, persze mindenféle mangalica-ételt; hurkát, kolbászt, sült oldalast, pörköltet, szalámit, sonkát, szalonnát, vagy éppen - ötvözve a régit az újjal - mangalica grill hot dogot.

Csak hozzávetőlegesen; egy jókora darab kolbász kenyérrel, mustárral és sörrel 1800 Ft-ba került. Egyébként egészen majális hangulat volt, és ha az ember jóllakott, mindjárt rózsaszínűbben látta a világot. Nem is kell nekünk más, már a régiek is tudták; csak kenyér és cirkusz. Ezért lesz jó jövőre is a Mangalica!


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Regisztráció / Bejelentkezés

Nyelv váltása