Gospel-unicum


2009.03.30.

 

Ha valaki szereti a gospelt, akkor legalább egyszer hallania kell Dávid Viktóriát. Akkor is meg kell hallgatnia, ha szereti a nyugatosok verseit - mondjuk megzenésítve, esetleg Kodályt, a műdalokat, bordalokat, vagy musicaleket, operaáriákat… A paletta széles, de Viktória szerelme mindig a gospel marad. Azt mondják róla, ő a fekete hangú fehér énekesnő…

 

Dávid ViktóriaHa megkérdezem, hogy ki ő valójában, azt mondja, elsősorban gospel-énekes, de sokszor más műfajoknak sem tud „ellenállni”, mint például a magyar népdal ihletésű Kodály Zoltán daloknak. Törekvéseiben komoly ösztönzője is akadt édesanyja személyében, aki egykor Kodály-tanítvány volt.

Így nőtt fel Viktória zongorakíséretre egy budapesti nagypolgári miliőben, alapvetően muzikális környezetben, ahol tanítványok jöttek-mentek, skáláztak, szolmizáltak. Mivel édesanyja életének szerves része volt a zene, Viki szinte a levegővel szívta magába a Dallamot. Énekesi tanulmányait kifejezetten a spirituálék és gospelek világának hazai megismertetése és megszerettetése motiválta.

 

A gospelt sokan ismerni vélik; előttük - a szó hallatán - templomban éneklő feketék homályos képe villan fel.  Majdnem… Valójában maga a szó jó hírt, örömhírt jelent, egyébként pedig evangélium ihlette dal, amely a fekete bőrű afro-amerikai lakosság körében terjedt el. Szövegében vannak ugyan ó- és újszövetségi írások is, de általában szabad, közvetlen beszélgetések Istennel.

Egyszóval ez egy vallásos dalforma, ami a ’20-as évek amerikai nagyvárosaiban, a feketék által lakott negyedek templomaiban született. Noha a fekete spirituáléból nőtt ki, annál frissebb lüktetésű, ritmikusabb. Aztán keveredett még kicsit a blues elemeivel is és a mai formája pedig a fekete vallási közösségek istentiszteleteinek elmaradhatatlan része.

Nem árt tudni, hogy a gospelnek van egy másik ága is: a fehér vagy kortárs keresztény könnyűzene. Modern változatát gyakran hallhatjuk templomokban és hangversenytermekben is.

A műfaj egyébként eléggé elismert, hiszen a Grammy-díj kategóriái közül is többet „megnyert”. Érdekes például, hogy Elvis Presley egyik Grammy-díját a How Great Thou Art című slágerrel nyerte el, ami nem más, mint egy gospel dal.

Létezik azonban külön szakmai elismerés gospel-zenészek számára is, ez a Dove-díj, és a Lyra-díj, amiket szintén évente osztanak a műfaj jeles képviselői közt. Ilyen Líra-díjat kapott Viktória is 2002 húsvétján mint egyedüli gospel-szólóénekesnő, amit nem csak saját, hanem a műfaj elismerésének is érez.

Koncertjeivel itthon és külföldön is képviseli ezt a sajátságos műfajt. Több önálló spirituálé-gospel estet is tartott. Eddigi fellépései során mindenhol azt tapasztalta, hogy ez a zene teljes mértékben megnyeri a közönség figyelmét és tetszését. Így volt ez a Szigeten is jelentős hallgatóság előtt, de a személyes kis kamaratermekben sincs máshogy.

Részemről nem akarok elfogult lenni és nem is tudok, mivel az én szerelmem nem a gospel. Viszont néztem ezt a nőt miközben énekelt és láttam, hogyan ragadja magával a dal, hogyan szűnik meg körülötte az idő, a tér és csak ő létezik a színpadon, meg az ének, amiben teljesen feloldódik… Ezt az élményt kívánom mindenkinek.

 

Dávid Viktória következő fellépése a Költészet Napja alkalmából Nagykátán lesz.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Regisztráció / Bejelentkezés

Nyelv váltása