A víz világnapja


2009.03.22.

Március 22. a víz világnapja 1994 óta, mivel az ENSZ közgyűlése így határozott többek javaslatára, ugyanis sokan belátták, hogy ránk köszöntött a „vízválság” korszaka. Tudatosan kell gazdálkodnunk ivóvíz készleteinkkel, különben bajok lesznek, mivel víz van elég, csak nem tudunk helyesen „fogyasztani”.

Valóban fontos a víz és örvendetes, hogy szenteltünk egy napot az évben a vízzel kapcsolatos figyelem felhívásra, mégsem hiszem, hogy értéke szerint becsülnénk.

Gondoljunk csak bele, hogy például áramszünet esetén micsoda pánikroham fog el saját lakásunkban – pedig áram fejleszthető. Ugyanez a helyzet, ha nincsen vezetékes gáz, főleg télen. Ezt most volt módja a lakosság „szerencsés” részének megtapasztalni. Ám a gáz is helyettesíthető a háztartásban. És a víz? A víz nem. Esetleg szennyezett esővízzel, de nem a tízedik emeleti panelban. A víz az egyetlen tényező a háztartásunkban, ami nem pótolható. Ám az ember ugyebár olyan, hogy amíg van valami, addig nem fontos. Nem kell messzire mennünk, mindjárt itt van a Duna.  Egyes kutatók külön örömet lelnek abban, hogy a folyóból mintát vesznek, és ebből állapítják meg többek között a lakosság drog- és gyógyszerfogyasztási szokásait.

A mellékelt fotón pedig egy szerencsétlen kárókatonát láthatunk pár sirály társaságában, amint a folyóba ömlő szennyvízből szemezgetik az „ínyencségeket”. A túlparton a Parlament. Szerencse, hogy az ENSZ a 2005-2015 közötti időszakot a „Víz az életért” cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította…

No, nem kell azért elkeseredni, vannak még minőségi tartalékaink akár a fővárosban is. Ha jó minőségű vizet akarunk inni, elég például a Városligetig menni. Sokan tudják, hogy itt van a Vidámpark, az Állatkert, meg a Széchenyi fürdő, de arról nem tudnak, hogy a Fürdőtől alig pár méterre található a Szent István forrás. Lehet, hogy a kettő között van valami kapcsolat… Ebben az ivócsarnokban 50 forintért már kaphatunk egy liter forrásvizet. Legalábbis, ha valaki képes meginni a tojásszagú, meleg, fehéres színű kavargó löttyöt. Ha viszont valaki képes, akkor fogyaszthatja kúraszerűen is.

Apropó, tisztázzuk gyorsan, csak úgy iskolásan, mi is a különbség az ásványvíz és a gyógyvíz között! Az ásványvíz mély, tiszta rétegekből jut a felszínre, gyakorlatilag oldott ásványokat tartalmazó ivóvíz. A gyógyvíztől annyiban különbözik, hogy alacsonyabb az ásványi anyag tartalma. A forrásvizek viszonylag fiatal vizek és az ásványi anyag tartalmuk alacsony, ezért mindennapi fogyasztásra ezek a leginkább alkalmasak, hiszen az sem jó, ha túlzott mennyiségben viszünk be szervezetünkbe ásványi sókat. Ennyit röviden az élettani hatásáról, egyszóval igyunk forrásvizet, a klóros csapvizet meg felejtsük el.

Azt meg ne felejtsük el, hogy a víz különleges kincs. Gyakorlati oldaláról nézve nem más, mint két hidrogén és egy oxigén. Színtelen és szagtalan. A négy alapvető természeti elem egyike. A természet körforgásának alapja. Az ember testének 70%-a, agyunk majdnem 90%-a és bolygónknak közel háromnegyed része. Itt fejlődött először élet. Van belőle édes, sós és savanyú is, van gyógyító és tisztító víz, lágy és kemény. Használható külsőleg és belsőleg egyaránt. Lehet álló víz, folyó, vagy éppen zuhogó. Szilárdan, folyékonyan, légneműen, földön, föld alatt, levegőben létezik. Az egyetlen olyan elem a Földön, amely mindhárom halmazállapotban megtalálható. Víz a felhő, az eső, a hó és a jég is. Valamennyi formája életünk nélkülözhetetlen része, mindennapjaink láthatatlan kísérője. Olyan, mint a levegő…


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Regisztráció / Bejelentkezés

Nyelv váltása