A magyar puszta szürke királya

Szürkemarha Vigadalom Gasztronómiai Fesztivál a Városligetben


2012.09.17.

Úgy tűnik, hogy a városligeti Vajdahunyadvár kizárólag magyar „állatságoknak” ad helyet, bár ez érthető, hiszen itt „lakik” már régóta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A két főrendező mellett aktívan közreműködött a programok szervezésében. A fő ötletgazdák és kivitelezők pedig a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Nomádétel Kft.A Vajdahunyadvár eddig a Budapesti Mangalica Fesztiválnak adott helyet négy éven keresztül minden február elején, egészen tavalyig. Idén télen már a Szabadság térre költöztek a göndör szőrű hazai disznók. A Városliget azonban nem maradhat őshonos magyar állatot népszerűsítő fesztivál nélkül, így idén ősszel már a Szürkemarha Vigadalom Gasztronómiai Fesztivált élvezhettük szeptember 14–16. között. Remélhetőleg nem „lopja el” ezt is másik fővárosi kerület.

Nem tudom, hogy jót tett-e a rendezvénynek, hogy szintén ezen a hét végén tartották a szomszédos Hősök terén a Nemzeti Vágtát. Talán, ha nem lett volna a közelben konkurens rendezvény, több lett volna a látogatója a vigadalomnak. Persze ennek ugyanúgy az ellenkezője is elképzelhető; ha nem lett volna még egy program, ami a közelbe vonzza a nézelődőket, a vigadalomra is kevesebben látogattak volna el. Ez majd jövőre elválik, ha esetleg nem azonos időpontban rendezik a két eseményt.

A programok késő délelőttől estig zajlottak, és noha nem pontosan ugyanazok voltak minden egyes nap, de nagyon hasonlóak: beszélgetés gazdákkal, tenyésztőkkel, gulyásokkal, és az örökös pásztorok is bemutatkoztak. (Ez a cím egy elismerés, amit az arra érdemeseknek adományoznak.) A repertoárban szerepelt népzene, néptánc – esténként táncház is. Látványos gólyalábasok is színesítették a műsort, valamint hallhattunk mesemondást – nem csak kicsiknek címezve.
A múzeum dísztermében az ágazathoz kapcsolódó szakmai előadásokon vehettek részt a tenyésztők, a feldolgozók, a kereskedők, de akár a fogyasztók is. A cél elsősorban az volt, hogy a piac szereplői megismerjék egymás munkáját, igényeit, és lehetőség nyíljon a tapasztalatcserére. A kerengőben a szürkemarha-tartáshoz kapcsolódó tárgyi eszközökből nyílt időszakos kiállítás, a fényképtárlat pedig a National Geographic munkatársainak segítségével jött létre, főként
Radisics Milán neves fotográfus munkája nyomán.

Az első nap rögtön a hivatalos megnyitóval indult, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondott beszédet. Néha szemerkélt ugyan az eső, de alapvetően nem volt rossz idő, főleg az ezt követő napokban.
Szombaton, idén első ízben, a szakmai zsűri döntése alapján átadták az Eredeti Magyar Szürke Marha Termék Nagydíjat. Ennek alapítása elsősorban a minőség megőrzését szolgálja.
A záró napon kihirdették a főzőverseny győztesét, valamint a Trófea szépségverseny díjazottjait. Szerveztek ugyanis egy országos szépségversenyt szürkemarha-trófeákból, több mint 50 trófea fölvonultatásával. A látogatók tetszés szerint szavazhattak a rendezvény ideje alatt. A trófeákat hosszú facölöpök végére erősítették, így állították ki őket, az egyik utat szegélyezve sorakoztak egymás mellett. Mindegyik alatt egy kis ismertető szerepelt a főbb adatokkal. A hozzáértő számára nyilván többet mond a szarvállás típusa (nagy csákó, kis csákó stb.), valamint a szarvak mérete: fesztávolsága, a tülök ívelt hossza és a tülöktő vastagsága. Mivel nem értek a trófeákhoz, a szavazást inkább kihagytam, ugyanis igen szubjektív szempont szerint osztályoztam a trófeákat. Nevezetesen a megölésük gyorsasága, az állat valószínűsíthető szenvedésének hossza alapján. Ha egyetlen lövéssel leterítik az állatot, az számomra a leghumánusabb, legelfogadhatóbb módja a gyilkolásnak. Ha azonban már három golyót is a fejébe kell ereszteni a szerencsétlen párának, akkor igazán nagy dilettáns az, aki a fegyvert kezeli. Arról nem is beszélve, amikor az állatot nem lövik, hanem taglózzák. Ezek egyértelműen látszanak a csonton. A járókelők kedélyesen simogatták a koponyákat. Ízlés kérdése…

A trófeákkal szemben, az út szemközti oldalán kézművesek, népművészeti termékeket árusítók sorakoztak. Ismerős arcok köszöntek rám, akikkel az augusztusi
Kurultájon, a magyar, hun és türk tudatú népek találkozóján már megismerkedtünk. Megjelent itt mindenki, akinek a szakmája valamelyest kapcsolódott a szürke marhához. A kovácsok, a kürtfaragók, bőrművesek, szűrkészítők, de voltak tűzzománcosok, tarsolylemez készítők is.
Itt volt Endre is, a citerás, aki néhány forintért fáradhatatlanul játszott kedvünkre egész álló nap, és eljött a katonadalokat tárogatón fújó Öreg is.
A Vajdahunyadvár melletti zöldterületen kötötték ki az élő állatokat, akik legelhettek, pihenhettek, már ha a kíváncsiskodók és a szervezők hagyták őket. A hortobágyi gulyások közreműködésével zajlott az élőállat-bemutató, és a gyerekek örömére simogatni is lehetett a marhákat. A híres hortobágyi hatökrös fogaton pedig még utazhattak is a vállalkozó kedvűek. Itt volt az ország egyetlen vezethető, valamint az ország legszebb bikája, az „Ország bikája verseny” győztese.
Egy valamirevaló rendezvényről nem maradhat el az étel és az ital. Így történt itt is; sonkát, kolbászt, szalámit lehetett kóstolni és vásárolni első kézből a termelőktől, valamint a borfaluban lecsúsztatni egy kis alkohollal.

S hogy a lényeget el ne felejtsem; jó tudni, hogy a magyar szürke marha húsa földrajzi árujelző oltalommal védett. S hogy mindez mit jelent? Hogy a termék minőségi jellemzői és származási területe közötti kapcsolatot elismerik, és felléphetnek azokkal szemben, akik a jelölést jogosulatlanul használják. (Általában azért, mert az adott termék nem arról a földrajzi területről származik, vagy nem felel meg a minőségi követelményeknek.)
Azt is illik tudni a szürke marha eredetéről, hogy nem a honfoglalókkal érkezett a Kárpát-medencébe, bár ez az elmélet sokáig tartotta magát. A kutatók közt azonban máig nincs egyetértés ebben a kérdésben; többféle elmélet él párhuzamosan egymás mellett.
Ha valakit bővebben érdekel a téma, a legismertebb közösségi portálon megtalálja a rendezvényt és a kapcsolódó tudnivalókat Szürkemarha Vigadalom néven. Jövőre is lesz.


 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Regisztráció / Bejelentkezés

Nyelv váltása