Komolyzenei kapocs Ciprus és Magyarország között: Szkordilisz Emília


2013.03.22.

Családias kamaraesten vettem részt a minap a lipótvárosi Szabolcsi Bence Zeneiskola egyik előadótermében. Szkordilisz Emília és Tóth Marianna oboa–zongora kettősét hallhattuk még az utolsó pillanatban, mielőtt március 21-én elindultak volna olaszországi koncertsorozatukra ugyanezzel a műsorral. Emíliát egy ciprusi esten ismertem meg. A rendezvény aktuális volt már csak azért is, mert nemrégiben fejeződött be Ciprus európai uniós elnökségének időszaka.

Ezen az esten ízelítőt kaptunk a ciprusi görög tájból, az ételekből, az italokból és nem utolsósorban Emília zenéjéből. Akkor édesanyjával játszottak együtt, aki zongorán kísérte lányát.
S hogy Emília és családja hogyan kötődik a szigethez? Édesapja révén, Nakis Skordilis ugyanis szakmai berkekben ismert ciprusi görög költő, irodalmár. A lányok; Emília és nővére, Flóra már Magyarországon nőttek fel, mivel édesanyjuk magyar. A szülők Cipruson ismerkedtek meg, ahol a lányok édesanyja tanított, majd Magyarországra jöttek annak reményében, hogy a hivatásos zenész lét könnyebb és a komolyzene iránti érdeklődés is nagyobb hazánkban, mint a szigetországban.
Emília jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Csánky Emília és Lencsés Lajos növendéke, de Flóra „sem esett messze a fától”; ő maga is kapcsolatban van a zenével; ahogy húga, szintén a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskolában tanult. A kamarakoncerten is ő konferálta a zeneműveket, mondta az összekötő szövegeket. Csakúgy, mint sok más zenész családtagja, szívesebben hallgatja a műveket koncerten, mint a gyakorlások alkalmával, ahol egy-egy haragos, dühös lábdobbantás is kíséri a sokszor ismételt részeket…
Emília és Tóth Marianna immár két éve játszanak együtt. Marianna már végzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola korrepetitora.
2012 júniusában elnyerték az „Erste az elsőkért” ösztöndíjat, így részt vehettek a X. Padovai Nemzetközi Zenei Előadó-művészeti Versenyen (Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Premio „Città di Padova”). Ez nagy öröm volt számukra azért is, mert így lehetőségük adódott gyakorolni a számukra kedves olasz nyelvet, egyben megismerkedhettek Itália egyik nagy múltú városával.

Emília két kategóriában indult; kamarazene kategóriában Mariannával, és fúvós szólistaként. Mindkettőben az első helyen végzett/végeztek; mindkét kategóriában 98 ponttal. Mindennek eredményeként tavaly ősszel meghívást kaptak egy olaszországi koncertsorozatra. Március 21-én utaznak, 23-án már Velencében játszanak, 24-én Padovában hallhatják őket, 25-én pedig Abano Termében lesz hangversenyük. J. S. Bach, Hidas Frigyes, W. A. Mozart, P. de Breville és B. Godard műveit játsszák. Kiutazásuk előtt még március 19-én is eljátszották a műsort Gödöllőn, és előtte, 12-én pedig a Cseh Centrumban.
A Cseh Centrum hangversenytermében egyébként a Crescendo Szalonkoncertek sorozat keretében léptek fel többekkel egyetemben. A rendezvénysorozat tavaly született, mögötte az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány áll és a sárospataki Crescendo Nyári Akadémia hívta életre, ahol Emília már öt alkalommal részt vett Kiss József Liszt-díjas oboaművész növendékeként.
A turnéműsor a következő:

J. S. Bach: g-moll szonáta I., II. t.
Hidas Frigyes: Oboaverseny I., II. t.
W. A. Mozart: C-dúr oboaverseny I. t.
P. de Breville: Szonatina
B. Godard: Hegyi skótok indulója

Bár Emília szemtelenül fiatal – 1997-ben kezdett a zenével foglalkozni intézményes keretek között –, eddigi pályája során már alkalma nyílt együttműködni olyan neves művészekkel, mint Király Csaba, Horváth Gábor, Vass András, Bolyky Zoltán, Ménesi Gergely. 2003-tól kezdve pedig folyamatosan zsebeli be a különféle díjakat, helyezéseket. Általában az első díjnál alább nem adja. Rengeteg szóló- és kamarafellépése van.

2010-ben felvették a detmoldi Hochshule für Musikba és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre is. Ugyanebben az évben és 2011-ben is bekerült a Central European Initiative Youth Orchestra (CEI) Ifjúsági Szimfonikus Zenekarba. Részt vett első oboistaként a zenekar három turnéján Igor Coretti-Kuret vezénylete alatt. Lehetősége nyílt együttműködni a híres olasz hegedűművésszel, Uto Ughival, és fellépett többek között a milánói Auditoriumban és a cataniai Teatro Massimo Belliniben is.
Legutóbb pedig, két hete, az Eufónia Közép-európai Ifjúsági Zenekar turnéján vett részt, ami szintén nagy élményt jelentett számára. Ezeken a turnékon leginkább a hangulat, az utazás, új kultúrák, városok, emberek megismerését szereti. Különösen fontosnak tartja a nyelvek ismeretét, de ezen nem is lehet csodálkozni egy multikulturális, több nyelven beszélő család esetében.
Tekintve, hogy Emília még nem végzett a Zeneakadémián (bachelor diplomakoncertjének dátuma április 30.), máris jelentős sikereket könyvelhet el. Az a sejtésem, hogy a nevével szakmai berkekben még nem egyszer találkozni fogunk.

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Regisztráció / Bejelentkezés

Nyelv váltása